Meer weten? Mail Boris Boris@buurtschaphetburgje.nl
Bekijk de woningen

De architect aan het woord

Odijk breidt uit. Om de aangename en typerende dorpse karakteristieken van Odijk te behouden is gekozen voor een uitbreiding in de vorm van een buurtschap. Buurtschap Het Burgje wordt gekenmerkt door de waardering van de specifieke reeds aanwezige landschappelijke kwaliteiten. Het archeologisch-historische rijke verleden en de nu kenmerkende ontspannen sfeer van boomgaarden in het groene landschap worden gekoesterd en blijven karakteristiek in het nieuwe buurtschap. 

Wegen, voetpaden, erfgrenzen en openbaar groen zijn met zorg vorm gegeven, zodat ze een eenheid vormen en overgangen vanzelfsprekend, en misschien wel ongemerkt, plaatsvinden. Die auto is hier te gast, veiligheid van jong tot oud gaat boven alles. De woningblokken krijgen op de erfgrens groene hagen die in hoogte naar de achtertuin op lopen. Dit geeft de gewenste privacy richting de achtertuinen en eenheid en rust naar de voortuinen. Geen mengeling aan schuttingen, maar een groene overgang van openbaar naar privé. 

De woningen langs de boomgaard wisselen in oriëntatie en kapvorm. De positionering van de woningen ten opzichte van de rooilijn varieert waardoor woningen niet in één lijn liggen, maar verspringen per kavel. De verschillende zichtlijnen die zo ontstaan, zijn kenmerkend voor de eigentijdse- en dorpse uitstraling. 

De woningkeuze is royaal, van ruime eengezinswoning in een rij tot unieke vrijstaande woningen op ruime kavels. Maar ook de woningtypes worden gekenmerkt door een grote variëteit. Dat komt niet alleen door de woninggrootte, maar met name door het materiaalgebruik en de verfijnde detaillering van kozijnopeningen en dakranden.

De metselwerk details met rollagen en uitgemetselde lagen geven de gevels de gewenste extra verfijning en kleinschaligheid. De woningen worden gemetseld in zowel warme donkere- als lichte steencombinaties. Maar ook wit keimwerk en donker rabat wordt gebruikt. Voordeuren zijn makkelijk vindbaar geaccentueerd met individueel herkenbare gemetselde kaders en luifels. Erkers verfraaien de gevel en geven de gelegenheid de straat in te kijken. De eerste bewoners van Buurtschap Het Burgje kiezen naast een eigen voordeur ook een eigen gevelornament. Én iedere woning krijgt een kenmerkende eigen muursteen ontworpen door beeldhouwer Ton Mooy en op de locatie zelf gemaakt door de mensen van Reinaerde. Deze mensen onderhouden overigens ook de historische boomgaard van Buurtschap Het Burgje. 

Het is gewoon fijn wonen. Iedere dag weer genieten van je eigentijdse huis, je buren, je medebewoners, het groen en alle mooie en leuke dingen van Buurtschap Het Burgje!

Roald van den Bedem, AGNOVA Architecten

Hey, ik ben Boris

Heb je interesse in een woning? Bekijk alle woningen op de situatiekaart en vul het officiële inschrijfformulier in via jouw eigen account.

  • Als eerst op de hoogte als er info is over de woningen
  • Updates van de stand van zaken
  • Inspiratie rondom het gebied
Je hebt je al geregistreerd. Ga naar je accountpagina om je gegevens in te zien of ze te wijzigen.
Je kan me ook volgen op Instagram instagram.com/buurtschaphetburgje
of op Facebook facebook.com/buurtschaphetburgje